Salvador Bahia (czytaj Baija), trzecie co do wielkości miasto Brazyli (po São Paulo i Rio de Janeiro) położone nad Zatoką Wszystkich Świętych, rozciąga się na różnych poziomach i jest podzielone na miasto górne (cidade alta) i o 70m niżej położone miasto dolne (cidade baixa). Z jednej do drugiej części miasta można się dostać używając windy Lacerda,
Miasto założyli Portugalczycy w XIV wieku i ze względu na położenie było głównym miejscem portowym zawijania statków z niewolnikami z Afryki Zachodniej.
Miasto ze względu na unikatowe zabytki architektury zostało wpisane przez UNESCO na Światową Listę Dziedzictwa Ludzkości.
Zwiedziłam najstarszy port w regionie Bahia -Santo Antonio da Barra z 1598 r,potem dzielnica Pelourinho gdzie dawniej odbywał się handel niewolnikami, Bazylikę Bomfim,kościół Sw Franciszka i Fort
W górnej części miasta widziałam, ale tylko z okien autobusu, fawelę- dzielnicę biedy.
Na koniec dnia, w świetle zachodzącego słońca,które tam zawsze ok 18 zachodzi, podziwiałam nad zatoką Wszystkoch Świętych latarnię Farol da barra.
Salvador jest miastem z którego wywodzi się capoeira, taniec z czasów niewolnictwa, teraz coraz bardziej popularny jest w Polsce.