Herlikovice - lubię ten ośrodek, za to że nie ma tu tłumów narciarzy, więc nie ma długich kolejek do wyciągu, ceny karnetów w porównaniu do pobliskiego Spindlerowego Mlyna całkiem konkurencyjne.
Właśnie sąsiedztwo tego słynnego ośrodka sprawia że większość omija moje ulubione Herlikovice.
A tu trasy całkiem nieźle przygotowane, organizatorzy ośrodku nie żałują pieniędzy na sztuczne naśnieżanie. My mieliśmy szczęście, bo właśnie trafiliśmy na opady świeżego śniegu.
Czerwona trasa nr 1, do której prowadzi wyciąg krzesełkowy kończący sie na szczycie
Zaly jest szeroka, poprowadzona w wycince drzew. Ma dwie duże stromizny, które niestety na dodatek były oblodzone, ale generalnie można na tej trasie rozpędzić się całkiem nieźle, a końcowe wypłaszczenie terenu pozwala na spokojne spowolnienie jazdy bez konieczności nagłego hamowania przed wyciągiem.
Na trasie jest ustawiony slalom z możliwością pomiaru prędkości za monetę 20 koron. Można też zjechać po slalomie bezpłatnie, ale wtedy bez pomiaru prędkości.
Minusem jest to, że wjazd krzesełkami w
Herlikovicach trwa 9 minut, czyli przy gorszej pogodzie można zmarznąć.( a przy słonecznej pstryknąć kilka zdjęć, czego efekt widać poniżej).
linki do strony ośrodka :
link do strony Herlikovicei jeszcze bardzo przydatny link opisujący wszystkie regiony narciarskie wraz z warunkami pogodowymi i wiele innych potrzebnych narciarzom informacji:
link do info dla narciarzy w Czechach