Kolejnym celem naszego zwiedzania jest Muzeum Pergamońskie (Pergamonmuseum) –które w raz z innymi muzeami współtworzy tzw. Wyspę Muzeów (Museumsinsel) wpisaną na listę UNESCO.
Zanim tam jednak dojdziemy spacerujemy po ulicach Berlina.
Pierwszym przystankiem, tuż za Reichstagiem, jest miejsce przebiegu Muru Berlińskiego. Teraz informuje o tym tablica, co więcej trasę zaznaczono w ulicy inną kostką brukową więc łatwo tę linię wypatrzyć.
ciekawostki o murze berlińskim
linkDalej Sprewa, po której pomimo późnojesiennej pogody kursuje wiele promów turystycznych.
Dochodzimy do Wyspy, na której stojące monumentalne budynki kryją największe arcydzieła światowe.
wyspa muzeów
linkOkazuje się, że Pergamon jest zamknięty, przed budynkiem remont do 2015 roku i żadnej informacji jak się dostać do muzeum. To chyba nie jest możliwe, żeby zamknięto tak wspaniałe muzeum z powodu remontu???
Dochodzimy do wniosku, że trzeba zaatakować budynek z drugiej strony - dobra myśl, bo właśnie dostrzegamy informację, że tam przeniesiono wejście.
Jednakże, zanim obeszliśmy te olbrzymie muzea, trafiliśmy do okazałej z zewnątrz katedry Berliner Dom, a tym w następnym wpisie.
o katedrze berlińskiej Berliner Dom
link